sobota, 12 maja 2012

Arganowy cud !!!


Odkąd w 1998 roku UNESCO zaliczyło obszar na którym rośnie 
 „ Żelazne Drzewo”  do rezerwatów BIOSFERY Naszego Globu,  wprowadzono w życie wiele projektów wspomagających utrzymanie rezerwatu oraz zainicjowano wiele badań naukowych potwierdzających znane w marokańskiej kulturze ludowej  od stuleci właściwości oleju arganowego.
No i stało się, świat oszalał na punkcie arganu!
I słusznie bo to prawdziwy cud natury!

Drzewo Arganowe żyje i owocuje średnio 150-200 lat, jego korzenie sięgają 30 m w głąb ziemi. Fakt czerpania z głębin zasobów ziemi daje mu nieugiętą siłę przetrwania w trudnych, pustynnych warunkach południowo-zachodniego Maroka i sprawia, że owoc, który wydaje co drugi rok jest wyjątkowo wartościowym, a olejek arganowy w swoim składzie i właściwościach absolutnie wyjątkowy i jedyny ,szczególnie kiedy jest tłoczony na zimno i metodą ręczna .
 
Na czym polega cud arganu ????
Absolutna wyjątkowość tego owcu( orzecha) polega na bardzo wysokiej kumulacji składników odżywczych, które pomagają przetrwać drzewu w ekstremalnych warunkach i zaowocować. Warto bowiem zaznaczyć, że jeśli warunki są wyjątkowo trudne, drzewo nie wydaje owoców, kumulując siły na kolejny sezon, by wydać tylko pełnowartościowe owoce !!!
 Orzech arganowy jest zupełnie niepozorny, wielkości małej śliwki, żółtego koloru , wewnątrz posiada gorzką masę z ok. 3 ziarnami orzecha, chronionymi skorupą  16 x twardszą od skorupy  orzecha laskowego. 
Można by rzec twardy zawodnik z bogatym wnętrzem!

80% objętości oleju arganowego to nienasycone kwasy tłuszczowe, które powstrzymują utratę wody przez skórę oraz pobudzają odbudowę bariery lipidowej naskórka.

          witamina E (dwukrotnie więcej niż w oliwie z oliwek) neutralizuje wolne rodniki,   
        wygładza, ujędrnia i nawilża skórę.
          sterole o działaniu bakteriostatycznym
          beta - amyrina posiada właściwości przeciwzapalne i ochronne, regeneruje naskórek
          tirukallol łagodzi objawy alergii
          skwalan wspomaga regenerację bariery hydrolipidowej naskórka
                      butyrospermol pielęgnuje skórę przed i po opalaniu

Wszystko to sprawia że jest fantastycznym, naturalnym kosmetykiem.

Ja najbardziej lubię ten na obrazku, bo nie jest on pozbawiony charakterystycznej woni. Zapach przywodzi na myśl świeżą chrupiącą skórkę chleba
Smarujesz się... jesteś piękna, gładka, powabna- do schrupania !!!!

 
Olejek do nabycia: http://skarbymaroka.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz